Debiele Wiebe

Dat brreekt zo lekkerr de week. Het is al weer enige tijd dat Knorr (Unilever) met deze slogan z’n exotische maaltijdmixen in de maag probeert te splitsen van de Nederlanders. Voor de commercials heeft de voeding- en zeepbellengigant een beproefd recept uit de kast gehaald: achterlijk boerengezin ontdekt de wereld.

Reclamebureau Alfred voert deze keer de akkerbouwer Wiebe op als karikatuur van de Nederlandse boer. Wiebe ontdekt de wereldgerechten van Knorr. In de eerste van de reeks staat op de keuk’ntafel plots teriyaki, een Japans gerecht. Wiebe gewend aan alle dag’n piepers, kijkt verrast op: dat is lekker. Leuk, opmerkelijk, grappig, want wat de boer niet kent, dat vreet ie immers niet.

Nou Wiebe wel. Elke woensdag vreet ie in het vervolg getooid met Mexicaanse sombrero of Turkse snor de wereldmixen van Knorr, want dat brreekt zo lekkerr de week. Vrouw en knecht doen lekkerr mee. Het zal de creatievelingen van Alfred aan de Antony Fokkerweg te Amsterdam werkelijk een rotzorg zijn, zomin het de ceo’s van Unilever ook maar ene bal interesseert, maar ook Knorr draagt met deze debiele Wiebe wereldmix bij aan die maar aanhoudende infantilisering van het platteland. Appelleer aan het stadse idee van de plat pratende boerenwereld, overdrijf, vergroot uit en maak er een vermakelijke beeldbevestigende sketch van. Is toch lachen.

Hier ligt een missie. Sla die achterlijke beeldvorming van die programmamakers te Hilversum (Boer zoekt vrouw) en die reclameboeren in Amsterdam nou eens aan diggelen. Tip aan de redactie van het Agrarisch Dagblad: doe een grootscheeps onderzoek naar het opleidingsniveau van de Nederlandse boer en tuinder (goh, wat veel afgestudeerde Wageningers), breng in beeld hoe de wereld van de boer is gedigitaliseerd (jeetje, worden die trekkers bestuurd door gps?), schrijf het verhaal van de betekenis van de Nederlandse land- en tuinbouw (wat, de tweede exporteur ter wereld?!) maak er een special van en verspreid die huis-aan-huis in de grote steden.

En doe dat op woensdag, want dat brreekt zo lekkerr de week. (Knorr wil vast wel adverteren) | oktober 2008

Geef een reactie